Sommarens besökare får pyssla om skeppet Jarramas!
2019-06-20
Iklädda svarta halsdukar, egenhändigt knutna med råbandsknop, kommer deltagarna att skilja sig från oss vanliga landkrabbor. Äventyret som skeppsgosse börjar med dragkamp mellan barn och vuxna och fortsätter längs kajen utanför museet, för att sedan få stiga ombord på fullriggaren Jarramas under ledning av en museivärd.
- Skeppsgosseskolan aktiverar alla sinnen och man behöver inte förstå svenska språket för att medverka, säger Marie Chen, programkoordinator på Marinmuseum.
Eftersom däcket på Jarramas behöver väta, så gör barnen en stor insats för skeppets bevarande när de får lära sig hur man svabbar på rätt sätt. Skeppsgosseskolan blir en tidsresa som landar 300 år tillbaka i tiden för provsmakning av salttorkad fisk och knacks och cirka 100 år tillbaka i tiden med olika skeppsgossebestyr. Eldprovet för alla barn blir att skriva sitt eget namn, eller rita något, på ett fint diplom som tas med hem.
- Deltagarna får lära sig mycket om livet ombord för en skeppsgosse. Från år 1685 och framåt. Det mest populära momentet förra året var att svabba däck! Barnen ville aldrig sluta, säger Marie Chen och skrattar.
Marie berättar vidare att det här konceptet testades förra sommaren och nu har utvecklats ytterligare med fler moment. Fem olika museivärdar turas om att leda barn och deras familjer in i äventyret, alla värdar sätter sin personliga prägel på visningen.
Fakta om Skeppsgosseskolan:
Skeppsgosseskolan kan man medverka på gratis, varje dag från 1 juli till och med 11 augusti. Det finns tre starttider per dag, klockan 11.30, 14.00 och 15.30. Aktiviteten pågår i ca 30 min per gång. Barn medverkar i sällskap av vuxen.
Kontaktpersoner:
Marie Chen, programkoordinator Marinmuseum, 0455-35 93 48, marie.chen@smtm.se
Fredrik Karlsson, museipedagog Marinmuseum, 0455-35 93 34, fredrik.karlsson@smtm.se
Presskontakt:
Hanna Marcolin, kommunikatör, Statens maritima och transporthistoriska museer, 0455-35 93 26, hanna.marcolin@smtm.se
Marinmuseum - en del av Statens maritima och transporthistoriska museer