I svenska museers samlingar finns personliga föremål som har med Chapman att göra.
I stort har Chapman blivit ihågkommen som Sveriges främsta skeppsbyggare och det är mycket tack vare honom själv. Han var bra på att bygga sin egen image och lämna många minnen efter sig. Ritningar, anteckningar och modeller hjälper oss att minnas honom som skeppsbyggare.
Men han var också människa under 1700-talet, och en del av föremålen i svenska museisamlingar har en mer personlig prägel och kan visa oss hur hans liv såg ut.
Personliga ägodelar på Nordiska museet
I Nordiska museets samlingar finns till exempel en plånbok som ska ha tillhört Chapman och Sjöhistoriska museet har ett rakknivetui med sju rakknivar.
Nordiska museet har även en fickkompass från Nairne & Blunt i London (verksamma 1774–1793) som tillhört Chapman. En fickkompass kanske inte var något som alla ägde, men Chapmans arbete gjorde naturligtvis att även hans personliga föremål fick en maritim prägel.
Chapmans servis på Marinmuseum
Detsamma gäller även ett antal föremål i Marinmuseums samlingar. Där finns en stor te- och kaffeservis som är dekorerad med af Chapmans initialer F H C, svenska flaggan och skeppsbyggaremblem. En promenadkäpp som ska ha tillhört Chapman har en del detaljer av segelduk som ska ha gjort att den gick att hänga på en stol. På dessa sätt, genom dekor och val av material kunde Chapman även på sina vardagsföremål visa sin status och tillhörighet, precis som de flesta andra människor både då och idag.
Bilder på föremålen
Se Chapmans ägodelar på Digitalt museum via länkarna nedanför:
Promenadkäpp (extern webbplats)
Rakknivsetui (extern webbplats)
Fickkompass (extern webbplats)
Fördjupning
Om du vill botanisera bland föremålen är af Chapmans personsida på Digitalt museum en bra start, den hittar du här nedanför.
Fredrik Henrik af Chapman (extern webbplats)
I Svenskt biografiskt lexikon finns en längre artikel om honom.