Hon blev klar under 1900-talets allra första år. I dag är Jarramas skeppsgossefartyget som blev en symbol för en hel stad.
Ur samlingen: Skepparpipa
Skeppsgossekårens skolskepp
Skeppsgossekåren grundades 1685 för att utbilda unga pojkar till dugligt sjöfolk i den svenska flottan. Teoretiska studier på land, som kristendomsundervisning, läsning och skrivning, varvades med mer militär utbildning till sjöss på något av kronans skepp eller, under en period, på handelsfartyg. Så småningom fick Skeppsgossekåren egna fartyg.
1799 fick Skeppsgossekåren sitt första egna skolskepp, briggen Diana, och efter det följde många fler. Jarramas sjösattes år 1900 och var ett av Skeppsgossekårens sista fartyg. Då hade Skeppsgossekåren funnits länge och när den lades ner 1939 hade den över 250 år på nacken. För de många, många tusen pojkar som gått igenom den under fyra sekel hade det varit en tuff skola på flera sätt. Disciplinen var hård och det fanns inslag av förtryckande kamratuppfostran. Samtidigt blev Skeppsgossekåren en väg till något bättre för många och en stor del av underofficerarna i den svenska flottan hade gått i den som barn.
En av världens minsta fullriggare
I februari 1900 sjösattes Jarramas, ett skepp som med tiden skulle bli en av de största symbolerna för Karlskrona. Det kostade drygt 150 000 kronor att bygga, en mycket stor penningsumma vid det förra sekelskiftet. Jarramas är byggt i stål och var övningsfartyg för Skeppsgossekåren i Karlskrona. Med en längd på 39,15 meter och en vikt på 350 ton är hon en av världens minsta fullriggare. Jarramas var det sista segelfartyget som byggdes på örlogsvarvet i Karlskrona och bara några månader efter sjösättningen var det dags för den första expeditionen, i slutet av maj 1900.
Drygt 90 skeppsgossar var ombord tillsammans med officerare, underofficerare, sjömän och en läkare. Färden gick i svenska vatten och med plats ombord för mat för 35 dagar och vatten för 28 dagar kunde Jarramas vara länge ute till sjöss. Med åren skulle det också bli en del utlandsbesök, det första gick till Leith i Skottland 1907.
Efter att Skeppsgossekåren lagts ner låg Jarramas sysslolös på örlogsvarvet i Karlskrona i ett par år. Men under några somrar på 1940-talet seglade fartyget igen, nu med elever från Kungliga Sjökrigsskolan och Flottans Sjömansskola.
En omtyckt Karlskrona-symbol
1946 togs Jarramas ur tjänst och det var ett tag osäkert vad som skulle hända med henne. 1950 såldes det gamla skeppsgossefartyget till Karlskrona kommun för 30 000 kronor, och det köpet la grunden till Jarramas verkliga berömmelse. Fartyget flyttades till Borgmästarefjärden i centrala stan. Där blev det sommarkafé och plats för mycket populära viskvällar. Skeppet blev en viktig knutpunkt i Karlskrona och växte fram till en symbol för hela staden.
1997 skänkte kommunen Jarramas till Marinmuseum. Hon ligger idag vid kajen utanför museet och lär förbli en viktig symbol för Karlskrona länge till.