Mörka berättelser för hållbar turism
2022-05-02
Marinmuseum driver tillsammans med Zemaitija nationalpark i Litauen projektet “Improving Dark Tourism Service in South Baltic Countries”. I projektet undersöks trenden ”dark tourism” som en möjlighet att förlänga turistsäsongen genom att använda mörkret under hösten och vintern. Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare vid Marinmuseum, som leder projektet, berättar:
– Att skapa attraktiva upplevelser och anledningar att besöka oss även utanför sommarsäsongen är ett strategiskt mål för Marinmuseum. Vi ser det som en del av en hållbar besöksnäring som gynnar fler aktörer i Karlskrona än Marinmuseum.
Dark tourism är ett begrepp som använts länge inom turismvetenskap för att beskriva resande och turistiska upplevelser som motiveras av att få besöka platser förknippade med död och lidande. Turister vallfärdar till slagfält från krig och kyrkogårdar där kända människor ligger begravda. Museer om krig, förintelse och ockupation lockar stor publik, något som även Marinmuseum märker av.
– Turism förknippas ibland enbart med glättiga upplevelser, överkonsumtion och respektlöshet mot lokalbefolkningen. Sådan turism är inte hållbar och har på senare tid fått större motvikt av resenärer som vill ha meningsfulla och tankeväckande upplevelser på sina resor, säger Malin Jogmark.
Kriget i Ukraina, och pandemin innan dess, har väckt mycket tankar och funderingar kring frågor om våld, konflikt och sjukdom.
– Där har vi som förvaltar kulturarven stort ansvar att förmedla kunskap om historien och andra gånger som människor utsatts för liknande omständigheter, menar Malin Jogmark.
Syftet med workshopen är att de åtta medverkande museerna och världsarven runt om södra Östersjön ska formulera gemensamma mål för ett större projekt. Deltagarna från Litauen, Tyskland, Danmark och Sverige kommer diskutera hur de ska gå vidare tillsammans för att utveckla upplevelser och koncept.
Projektet “Improving Dark Tourism Service in South Baltic Countries” finansieras av EU-kontoret Interreg South Baltic.
Museer och världsarv som medverkar i workshopen
- Kursiu Nerija National Park, Världsarvet Kuriska näset, Litauen
- Zemaitija Nationalpark med Kalla kriget-museum, Litauen
- Staden Bergen auf Rügen, Tyskland
- Världsarvet Roskilde katedral, Danmark
- Kulturparken Småland
- Sagobygden
- Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona, Karlskrona kommun
- Marinmuseum
Kontaktperson
Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare Marinmuseum, telefon 0455-359306, e-post malin.jogmark@smtm.se